3 vragen aan: ambassadeur Monique van den Eijnden, adviseur bij MIND

Dr. Monique van den Eijnden heeft zowel een wetenschappelijke achtergrond (celbiologie) als ervaringskennis in de psychiatrie en is onder meer werkzaam bij MIND.

Waar breek jij je hoofd over binnen het domein van hersen- en psychische gezondheid?

Op dit moment werk ik vanuit het patiënten- en naastenperspectief mee aan Hoofdzaken. In mijn eerdere werk als wetenschapper was het al moeilijk genoeg om alle beschikbare kennis over een enkele receptor en zijn interactiepartners te kunnen vinden. Laat staan om de mensen die daaraan werkten in het vizier te krijgen, inclusief de patiëntenverenigingen die zich met mogelijke bijbehorende problematiek bezighielden. Nu we vanuit Hoofdzaken aan kennis en innovatie rondom hersen- en psychische gezondheid proberen mee te bouwen, vind ik het een enorme uitdaging om al het moois wat we in Nederland in huis hebben binnen dit brede veld te kunnen ‘vangen’. Dat zal niet helemaal lukken, maar het is wel onze bedoeling om interactie mogelijk te maken tussen verschillende domeinen en disciplines. Hoe kun je hierin faciliteren en de juiste mensen met elkaar verbinden, zodat het geheel meer wordt dan de som der delen? En hoe behouden we breed draagvlak voor ons mooie initiatief? Dat zijn boeiende hoofdbrekers en tegelijkertijd mooie uitdagingen.

Wat zou je hierin veranderen als je minister zou zijn?

Als minister kun je jezelf in principe vier jaar lang inzetten op jouw beleidsgebied. Dat is eigenlijk helemaal niet zo lang. Ik kan me voorstellen dat je als minister vaak te maken hebt met de ‘waan van de dag’. Naast het werken aan de urgente en actuele zaken zou ik ook proberen om met alle belanghebbenden een breed gedragen langetermijnvisie op gewenste innovaties rondom hersen- en psychische gezondheid op te stellen. Een visie die langer meegaat dan de tijd waarin je zelf minister bent. Zodat er continuïteit in aandacht en beschikbare middelen kan zijn voor gezondheidszaken die we in Nederland belangrijk vinden.

Wat hoop je dat Hoofdzaken over 10 jaar heeft bereikt?

Hoofdzaken heeft als stip op de horizon dat mensen vijf jaar langer in goede gezondheid zullen leven. Ik hoop dat we met elkaar onze blik verruimen en, naast nieuwe spannende ontdekkingen, ook aan de slag gaan met effectiviteitsstudies en implementatieactiviteiten rondom bijvoorbeeld complementaire zorg en sociale interventies. Zodat ook deze zorg en interventies wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden, meegenomen worden in de bekostigings- en vergoedingsuitdagingen en ook steviger als keuzeopties voor zorg en ondersteuning neergezet kunnen worden. Wanneer we over tien jaar de patiënt en diens naasten, of eigenlijk gewoon de burger, kunnen omringen met beter passende preventie-, zorg- en ondersteuningsmogelijkheden, dan zou ik heel erg tevreden zijn.

Monique geeft het stokje door aan Raoul Hennekam!
’Wij waren beiden betrokken bij de start van het Hoofdzaken-initiatief en ik ben benieuwd hoe hij op dit moment deze drie vragen zal beantwoorden.’

Bekijk ook het filmpje van Monique van den Eijnden over Hoofdzaken:

Previous
Previous

Leven na… een beroerte. Elisheva Boumans: ‘Meer begrip voor aandoeningen die onzichtbaar zijn’

Next
Next

Leven na… suïcide van een dierbare. Ida Bontius: ‘Onderzoek naar suïcide is Hoofdzaak’