Hoofdzaken in gesprek met de Haagse politiek

In Nederland heeft een kwart van de mensen een hersen- en/of psychische aandoening. De beperkte mogelijkheden tot ingrijpen leiden tot problemen voor de personen zelf, de omgeving en de samenleving. Jaarlijks overlijdt 20% van de mensen aan een ernstige hersengerelateerde aandoening. Leven met een dergelijke aandoening trekt een zware wissel op mensen. Werk, opvoeding en sociale contacten lopen niet meer vanzelfsprekend.

Ook zijn de zorgkosten gigantisch; ruim 25 miljard euro per jaar. Dat is meer dan een kwart van alle zorgkosten in Nederland en de verwachting is dat dit explosief zal stijgen. Dat is waar we gezamenlijk mee aan de slag moeten; het wetenschapsveld, onderzoekers, patiënten, naasten en ook de overheid. Daarom voeren we hier gesprekken over met de Haagse politiek. 

Doorvertalen naar onderzoeksprogramma

Hoofdzaken biedt een oplossing voor deze maatschappelijke opgave. ‘Het veld staat klaar met een bijzondere ambitie en daar hebben we iedereen bij nodig’, dat was de belangrijkste boodschap tijdens de gesprekken die Hoofdzaken voerde met leden van de Tweede Kamer. Vooral de coalitiepartijen kwamen hierin aan bod en werden bijgepraat over hoe Hoofdzaken – samen met haar ambassadeurs en ruim 250 ‘supporters’ uit het veld van psychiatrie en neurowetenschappen – het manifest doorvertalen naar een onderzoeksprogramma. 

Diverse Kamerleden ondersteunen de missie van Hoofdzaken: op zoek naar gemeenschappelijke factoren, die de individuele aandoeningen overstijgen. Een ander uniek uitgangspunt is dat de oude barrière tussen psychiatrie/psychologie en de somatische neurowetenschappen beslecht wordt en te komen tot een nationaal kennis- en innovatieprogramma hersen- en psychische aandoeningen. Waarbij financiering en het opgebouwde netwerk natuurlijk een belangrijke sleutel tot succes zijn. 

Kamerleden waren op 30 september 2021 aanwezig bij de lancering van manifest Hoofdzaken – dat werd overhandigd aan HKM Maxima – en tekenden het manifest Hoofdzaken omdat ook zij structureel aandacht willen vragen voor de steeds groter wordende groep van mensen met een hersen- en/of psychische aandoening. 

De patiënt van vandaag én van morgen 

Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting en gesprekspartner van Kamerleden vanuit Hoofdzaken: “Wat hen aanspreekt is dat het gaat om de patiënt van vandaag én van morgen. Het programma zal sturen op praktijkverbetering, op onderzoek en op ontwikkeling van instrumenten om verbetering mogelijk te maken op het gebied van medicijnen, technieken en sociale benadering. En dat alles in nauwe samenspraak.”

Eén van de kansen die Hoofdzaken drijft is om meer transdiagnostisch te werken, dat betekent concreet dat je over de schuttingen van afzonderlijke aandoeningen heen kijkt. Want een oplossing voor de ene aandoening kan ook een oplossing zijn voor een andere aandoening. De scheiding tussen neurologie en psychiatrie moeten we loslaten om de beste behandeling voor de patiënt te realiseren. Dat is de reden dat we verschillende expertises, disciplines, domeinen en organisaties bijeenbrengen.

Foto: Patrick van den Hurk, EMMA

Previous
Previous

Samen op weg naar een breinvriendelijke samenleving

Next
Next

Henk Smid: ‘Focus is ontwikkeling programma, financiering en urgentie’