‘Wanneer werelden elkaar ontmoeten’

De blogserie van Hoofdzaken start met Monique van den Eijnden, ambassadeur van Hoofdzaken. Als celbioloog die plotsklaps psychotisch werd, weet ze als geen ander hoe de weg naar herstel eruit ziet. Ze verrijkt Hoofdzaken door te pleiten voor samenwerking met álle partijen, waaronder mensen met ervaringskennis, om zo de weg naar herstel te vinden.

Je wordt volledig op je knieën gebracht wanneer je eigen geest ineens niet meer te controleren is. De vermoeidheid nadien en het (zelf)stigma zijn ook zaken die moeilijk uit te leggen zijn, wanneer je dit niet zelf doorgemaakt hebt. Maar stap voor stap is daar een weg naar herstel. En met het terugkomen van de denkkracht zijn er ook mogelijkheden om mee te denken; met onderzoekers, behandelaars en andere mensen met ervaringskennis. We kunnen elkaar inspireren en versterken, om zo de zorg en het wetenschappelijk onderzoek te verbeteren.

Dat is mijn weg van de afgelopen acht jaar, waarin ik in eerste instantie dacht dat ik niet meer van betekenis kon zijn voor de maatschappij. Gelukkig is het tegendeel waar. Patiënten en naasten worden steeds vaker gevraagd om mee te denken bij de opzet van nieuw onderzoek. Deze participatie is iets wat ik absoluut toejuich, omdat ieder een waardevolle expertise heeft en we elkaar kunnen aanvullen en versterken. Mits je de tijd neemt (en krijgt) om de juiste vragen te stellen en echt naar elkaar te luisteren. Hetzelfde geldt voor het kijken over de grenzen van aandoeningen of disciplines heen. Er is zoveel van elkaar te leren. Zelf merk ik dat ik bij anderen met vaak heel verschillende aandoeningen veel herken van wat ik heb doorstaan. In het programma Hoofdzaken proberen we domeinen en disciplines bij elkaar te krijgen. Voor mij geldt; doen, het geheel is meer dan de som der delen.

Ik hoop dat (oud-)patiënten, naasten, onderzoekers en behandelaars de gemeenschappelijke factoren kunnen herkennen in het lijden en in het puzzelen om de weg naar herstel te kunnen vinden. Ik hoop dat we zullen zien wat voor een creatiekracht er zit in het elkaar ontmoeten en echt met elkaar het gesprek aangaan. Ik hoop dat we ieders expertise zullen inzetten en kunnen verrijken. Wanneer we dat bereiken met Hoofdzaken zou ik ontzettend trots zijn.

Ik hoop dan ook dat zoveel mogelijk patiënten, naasten, onderzoekers en behandelaars zich aan zullen sluiten bij Hoofdzaken en dat we tevens de ruimte krijgen voor die belangrijke dialoog met elkaar. Wellicht tot ziens!

Groeten van Monique

Ambassadeur van Hoofdzaken

Previous
Previous

‘Investeren loont’

Next
Next

Antwoord op veelgestelde vragen over Hoofdzaken